onsdag 30 september 2009

Colourwinder

Höst.

Färglatt, vackert, förändring - men kallt.
Ett av mina verk:
"Colourwinder"



... En liten hyllning till denna vackra årstid, och förhoppningsvis en fin bakgrundsbild!
Det är bara att kommentera om du vill ha reda på hur jag gjorde den, eller om du bara vill säga vad du tycker om den!

onsdag 23 september 2009

Leave us alone

Jag kommer även publicera lite bilder jag gör på fritiden... Här ser ni min senaste skapelse:
"Leave us alone."


Bilden är ganska abstrakt, men mitt tolkningssätt är detta:
Man springer från en folkmassa, som bara inte vill att man ska vara i närheten av dem - när man kollar bakåt så ser man dem i ett snett perspektiv, medan man springer bort ifrån det trygga ljuset, ut i mörkret.

Man ser inte människorna - bara konturerna av dem, och regnet framför ljuset ovanför dem.
Människorna har inga ansiktsuttryck, riktiga kroppar eller känslor - de vill bara inte ha dig där.

Fråga på för info om hur jag gjort bilden.

lördag 19 september 2009

Vänner för livet

När jag märker att en människa inte är särskilt finslipad inom ämnet vänlighet, frågar jag dem ofta om de läst bokserien "Eragon", och det visar sig då ofta att de inte gjort det.

Det är nämligen så, att böcker med ett overkligt innehåll, alltså sience-fiction, fantasy eller andra påhittade historier ofta har ett väldigt bra budskap - "Contact" har ett, "The day the earth stood still" har ett annat, och jag tycker att detta framstår på ett tydligare sätt i just såna här böcker/filmer, eftersom det ofta är en intelligentare livsform/kultur, som förklarar någonting som är värdefullt att kunna för någon som inte vet om det.


Och i just serien "Eragon" finns det i andra eller tredje boken en sån här dialog mellan en Alv och en Människa... Dock minns jag inte riktigt alla detaljer, men kärnbudskapet och kringdetaljerna var ungefär dessa:

Alver kan inte dö av att åldras, och därför har de utvecklat en filosofi när det gäller att träffa nya individer - Oavsett på vilket humör man är, och oavsett vad man instinktivt tycker om individen, ska man bete sig så vänligt som möjligt.

Eftersom man aldrig vet hur länge man kommer känna personen, eller vad man kommer uppleva med denne - Försök få personen att tycka om dig så mycket som möjligt första gången ni möts, eftersom det är väldigt mycket jobbigare att försöka få någon att gilla en om man inleder en vänskap med att vara arga på varandra.

måndag 7 september 2009

Att pumpa varandras hjärtan

"- Ett samhälle är som ett starkt förhållande mellan två människor, allt är konsekvent."

När den ena är deprimerad eller arg, påverkas också den andra människan negativt... Så att en ond, neråtgående cirkel bildas.
Det är som att pumpa varandras hjärtan.

Jag brukar tänka mig en modell där ett flertal människor står i en cirkel, där den föregående människan pumpar den nästas blod.
Visst, det låter lite emotionellt eller deppresivt, men det är inte det som är tanken...
Om en människa slutar pumpa, kommer denne fortfarande få blod långt efter att den slutat pumpa, beroende på hur stor cirkeln är.
Men förr eller senare faller alla.
Den som inte får blod av sin föregångare, kommer inte kunna orka ge till nästa, som inte kan ge till nästa, osv, osv. Vilket leder till att alla drabbas om en slutar av en eller en annan anledning.
Man kan koppla detta till flera saker; Ett förhållande mellan ett kärlekspar, till exempel.
Om den ena inte mår bra, påverkas den andra, och vice versa.

Man kan påverka människor runt omkring sig väldigt starkt med hjälp av detta fenomen - om man är ignorant kommer människor till slut att undvika dig... Om du låtsas vara lite halvkorkad kommer människor skratta med dig eller bakom din rygg, beroende på vad du gjort.
Om man är glad, och bortser från människors misstag - förlåter människor snabbare än vad de tror att man ska göra, kommer man till slut vara väldigt omtyckt.

Ett samhälle där alla gör så gott de kan för att alla i ens närhet ska må så bra som möjligt - där vuxna besöker sina föräldrar, och inte låter dem tyna bort på något ålderdomshem med fryst mat i munnen.

Så principen är alltså att om en enda människa sprider glädje runt sig, kommer detta att sprida sig såsom ringar på vattnet
"Un pour tous, tous pour un" - En för alla, alla för en... Ibland är redan alla ord sagda, men det är ganska självklart, då det har funnits så många människor.

Alltså; För att kunna lösa många problem för oss själva och folk i vår omgivning - Börja pumpa mer blod, resten kommer automatiskt.

onsdag 2 september 2009

Datorn vs. Hjärnan

Inledningsvis: En dator kan på flera punkter liknas vid den mänskliga hjärnan samt vissa organ eller nödvändiga livsfunktioner.

En dator kan efter en process vid namn programmering bearbeta samt skapa information, dock så är denna process svår att utföra; eftersom människor måste veta hur man ska programmera den.

Detta leder in oss på den första skillnaden.

Medvetandet.

En människa föds med endast ett fåtal instinkter samt tankar.
Instinkterna och tankarna hör ihop; instinkter om att få mat, vilket finns vid brösten; och tankar om att det vänstra bröstet är tryggast, eftersom hjärtljudet är som starkast där.
Hjärtljudet har under nästan hela graviditeten vänjts in i ”hörminnet” och gett ett "tryggt" ljud åt barnet.
(Hörminnet är också anledningen till varför vi reagerar med tystnad på ”Shhhh!”, då detta sjyssande låter som hjärtat gör inifrån magen, alltså trygghet och tystnad)

Minnen och upplevelser spelar en stor roll för människors psykiska och fysiska beteende; om man blir slagen som barn innebär det ofta att man får ett aggressivt eller undergivet beteende gentemot andra människor; man löper också stor risk för att aga sina egna barn eftersom man tror att det är det bästa sättet att uppfostra på.

Man skulle kunna bevisa att detta utgör en markant skillnad mellan människa och dator.
Om vi antog att vi kunde ställa en fråga till en dator tio år efter att den startats för första gången – hur ser du på livet?
Då skulle den inte svara att den tycker det är orättvist att man inte installerat det senaste antivirusprogrammet på den, eller att den vill ha ett nytt grafikkort. Varför? – För att den letar inte medvetet upp information om omvärlden.

Om man däremot skulle fråga en seriös tioåring som hade tid att svara på frågan, så skulle människan gett en ganska utförlig förklaring och tankar kring frågan.

En människa kan alltså skapa information från ingenting, vi kan tolka och bearbeta någonting, och sedan översätta det till någonting förståeligt med vår hjärna.
En dator behöver däremot hjälp med något sådant. Den skulle inte heller kunna veta vad det är den bearbetar; om en människa skulle få i uppdrag att hämta en porrfilm i en butik skulle han/hon ifrågasätta varför, och möjligen känna sig äcklad. En dator skulle däremot bara hämtat hem filmen och sedan ägnat sig åt att visa filmen, utan några tankar.

Detta beror på att människan har ett medvetande; inte datorn.
Man skulle kunna ”ge” datorn ett medvetande, men det skulle bara vara ett visuellt sådant; ett skal som döljde sanningen; ettor och nollor.

Då leds vi in på filmerna The Island och The Matrix; kan människan leva utan ett medvetande, när en dator kan det?
Medvetandet behöver ju nödvändigtvis inte vara sant; i Matrix lever man i en drömvärld och har ett visuellt tänkande, man stängs ute från verkligheten och därmed sanningen, och trivs med det.
I filmen The Island lever man däremot i en konstgjord verklig värld, men hålls också där utanför sanningen.
Kan en människa leva på de ovanstående sätten?
- Med rätt teknik, definitivt ja.

Verkliga exempel på det är vad som kallas hjärntvättning; man ”omprogrammeras” till att tro/göra någonting annat än vad man gjorde före. Även kallat att hjärntvätta någon.

En människa formas av yttre såsom inre faktorer: Ett brutet ben p.g.a. en cykelolycka kan leda till cykelfobi. Tankar formar nya sätt att se på andra människor, och kan få oss att tro på olika saker, eller bli rätta för andra.
Exempel på det är religioner; om man övertygar sig själv om att gud finns, kommer hjärnan i sitt undermedvetna dunkel söka efter antydningar och bevis för att det verkligen finns en gud.

Nu ska jag inte dra in religion; men jag, som ateist, ser till exempel en humla (som för övrigt i teorin inte kan flyga) inte som ett resultat av någon skapare; utan ett resultat av miljoner år av utveckling... Gener som har utvecklats av tempraturer, omgivning, tillgång på föda, m.m.


Om två individer lever tillsammans en längre tid utan att tala med varandra kommer de att fantisera om varandra, och försöka skapa en bakgrund om personen, eftersom människan är naturligt nyfiken, och oftast vill veta så mycket som möjligt. För att ge ännu ett exempel på detta kan ni läsa boken Hästarnas dal av Jean M Auel.
Där lever två människor tillsammans utan att kommunicera med varandra, och båda bygger upp en historia bakom den anra människan – varför h*n var där, vad h*n gjort före, vem h*n var, ect, ect.
Från ingen information alls, förutom genom att iaktta varandra, byggde de alltså upp ett helt liv kring den andra – från ingen information alls!
Deta är alltså helt omöjligt för en dator.


Jag sa att ”vi” är lika, men enligt mina beskrivningar är vi väldigt olika?

Man kan aldrig jämföra datorer och människor på samma sätt som t.ex. människor och djur, på grund av medvetandet.
Däremot så kan man se kroppsliga likheter; en dator har oftast någon form av minne kallat en hårddisk; en människa lagrar minnen på ett sätt som man inte har kunnat lista ut än.
Mänskligheten är än så länge inne på ett tidigt skede då det gäller vetenskap – men det får jag återkomma till i ett senare inlägg, tror jag.

Hur som helst; den mänskliga hjärnan kan beräkna tal, likaså kan en dator.
En människa behöver energi för att fungera = mat för människan, elektricitet för datorn.
Elektriciteten kan också liknas vid människans blodomlopp, eftersom allting hänger ihop.
Grafikkortet tar hand om ”miljön” - skapar en uppfattning om hur det ser ut, det datorn kalkylerar.
Detta kan liknas vid den egenskap människan har – att kunna skapa en visuell miljö och kunna skaffa sig en uppfattning kring omgivningen. Båda objekten behöver information utifrån; för människan kallas detta för sinnen och för datorn kallas detta för cd-läsare, diskett-läsare, usbminnen, Internet, mm.

Datorer är alltså lika på ett kroppsligt stadie; förutom att de inte kan röra sig eller skapa någonting av någonting fysiskt.
Men det är lite samma sak människor emellan.
Män och kvinnor är inte olika; till kroppen är de nästan identiska men i tankar och sinnen kan de skilja sig enormt. Det gäller samma fakta mellan lik-könade människor; en man liknar en annan man, men kan se ut på ett helt annat sätt i tankebanor och andra faktorer.

Varför ska man då ge t.ex. kvinnor en lägre lön än män?
Varför respekteras de mindre, är det för att deras fysiska styrka är naturligt mindre än en mans?

Ser du på samma sätt på en dator?
Jag menar; ni är ju ganska lika, men inte ger du den en sämre behandling för att det är en dator?

Observera att du inte behöver skriva någon kommentar; den ovanstående texten är till för att du ska se på andra människor med mer jämställda tankar om dem... Och om jag har gjort rätt så ska detta framkallas genom att jämföra människor med någonting som man i praktiken inte kan jämföra dem med.